info@kadikoyvet.com
Feneryolu Mah. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:64, Kadıköy / İstanbul

Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma

Pet Kısırlaştırma

Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan olarak pek çok insanın hayatına çok yakından dahil olmuş olan kedi ve köpeklerin bir noktadan sonra kısırlaştırmasının talep edilmesi halinde bunun farklı şekillerde yapılması söz konusu olmaktadır. Kedi ve köpekler için aynı işlemin yapılmasıyla gerçekleşen kısırlaştırma sürecinde dişiler için ovariektomi de denilen tek bir kısırlaştırma yöntemi bulunmaktadır. Burada dişinin yumurtalıklarının ve rahminin alınmasıyla kısırlaştırma gerçekleştirilmektedir. Erkek kedi ve köpeklerde ise vazektomi ve kastrasyon adı verilen iki türlü yöntem bulunmaktadır. Bunlardan vazektomi sperm kanalına ligatür koyulmasıyla sperm hücrelerinin geçişi sırasında kalıcı olarak bozulmasını sağlayan yöntemi kast etmektedir. Diğer bir yöntem olan kastrasyon ise testislerin operasyonla alınmasını ifade etmektedir.

Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalıdır?

Çeşitli sebeplerle yaptırılması gereken kısırlaştırma işlemlerinde en ideal yaş aralığı olan 2 ile 6 aylık yaş aralıklarının takip edilmesi gerekmektedir. İlk kızgınlık dönemine girmenin hemen öncesini kapsayan bu süreç hayvan sahiplerinin kendi evcil hayvanlarının yavrusunun olmasını istediği veya annelik duygusunu tatmasını istediği durumlarda daha ileri zamanlara da atılabilir. Ancak kısırlaştırma ne kadar erken yapılırsa o kadar kolay olmakta, komplikasyon olasılığı düşmekte, kanama azalmakta, meme veya yumurtalık tümörü gibi rahatsızlıkların riski de azalmaktadır. Genel anestezi altında yapıldığı için istenilen her anda operasyon için gerekli beslenme şartları sağlanarak yapılan bu işlemler erkeklerde dişilere kıyasla çok daha basit bir süreçte tamamlanmaktadır.

Kısırlaştırma Olmadan Kızgınlığın Önüne Geçilir Mi?

Kısırlaştırmanın en temel sebeplerinden biri olan kızgınlık halinin hayvanlarda önüne geçilmesi konusunda bazı kişiler bunun için başka bir yöntemin var olup olmadığını merak ediyor. Bu konuda hormon kullanılarak istenilen azalma elde edilmesine rağmen hormonun yan etkileri ile karşılaşılması da söz konusu olabilir. Kızgınlık döneminde operasyon yapılmasından ise kanama fazla olacağı için kaçınılmalıdır.

Kısırlaştırmanın Sakıncalı Olduğu Haller

Hamilelik sırasında kısırlaştırma yapmak mümkün olsa da doğumunu hemen ardından ya da yavruların sütten kesilmesinden önce kısırlaştırmanın yapılmaması gerekir. Bunun dışında kedi ve köpeklerin genel sağlık durumunun iyi olmadığı hallerde de operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 out of 5)
7/24 Acil Çağrı