info@kadikoyvet.com
Feneryolu Mah. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:64, Kadıköy / İstanbul

Köpeklerin Gençlik Hastalığı

kopeklerin-genclik-hastaligi

Asıl adı Canine Distemper olan köpeklerde görülen gençlik hastalığı temelinde ateşli bir hastalıktır. Tehlikesini bulaşıcı olmasıyla büyük oranda artıran bu hastalık çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. 3 ile 12 aylık köpek yavrularında daha çok görülen bu rahatsızlık mide, bağırsak, sinir, solunum ve deri formunda kendini gösterebilmektedir. Sadece tek bir formuyla ortaya çıkabilecek olan bu rahatsızlık aynı zamanda birden fazla noktada ya da bir yerden başlayarak belirtilerinin görülebileceği her noktaya yayılacak şekilde görülebilmektedir.

Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Virüslü bir hastalık olmasından dolayı bulaşıcı olan gençlik hastalığı solunum yoluyla, dışkıyla, göz ve burun akıntılarıyla, kusmukla veya direkt temas ile birlikte bulaşabilmektedir. Virüsü alan köpekte hastalığın belirtileri 10 ile 15 gün arasında çıkmaya başlar.

Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Çok farklı formlarda kendini gösterebilen bir rahatsızlık olduğu için köpeklerdeki gençlik hastalığı ile ilgili olarak her bir formun kendine has belirtisi olan noktalara dikkat ederek hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Burada mide ve bağırsak formu halinde kendini gösteren distemper için şiddetli kusma, iştahsızlık ve ishal en öne çıkan belirtilerden olmaktadır. Göz formu için gözde meydana gelen sarı yeşil akıntılar belirleyici olurken akciğer formunda da kuru öksürük, burun akıntısı gençlik hastalığından şüphelenilmesini gerektirir. Sinirsel açıdan kendini gösteren gençlik hastalığı ise vücutta meydana gelen kas seyirmeleri, kısmı ve genel felç, epilepsi nöbetine benzer nöbetlerle kendini gösterir.

Gençlik Hastalığı Tedavisi

Ölümcül bir hastalık olan gençlik hastalığında kimi zaman köpeklerde kalıcı hasar bırakacak şekilde hastalıktan mağdur olmak mümkün olabiliyor. Özellikle köpeğin yürüyüşünde zorlanma, köpeğin tiklere sahip olması hastalığın bıraktığı en ciddi sorunlardan oluyor. Hastalığın korunmasına yönelik olarak mutlaka köpeklerin 6 ile 8 aylık henüz yavru oldukları dönemde aşılarının yapılması gerekiyor. 1 ay sonrasındaki tekrar dozu ve yılda bir kere yapılacak olan aşılarla köpeklerin hastalığa karşı bağışıklık kazanması sağlanabiliyor. Bu sayede köpeklerde gençlik hastalığını ortaya çıkaran etkenlerden uzak durularak hastalığa karşı en iyi şekilde koruma elde etmek mümkün oluyor.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (16 Oy Verildi, Ortalama: 4,19 out of 5)
7/24 Acil Çağrı